Varje dag nätverkar hundratals gäster här hos oss på Stora Brännbo och vi i personalen minglar gärna med våra gäster. Vi vill därför dela med oss av våra erfarenheter kring bättre nätverkande!
I våra lokaler träffas många nya kollegor, nya samarbetspartners och nya elever för tuffa utbildningar. Kraven på social kompetens ökar ständigt och med social närvaro ökar också kraven på dig som nätverkare. Du blir samtidigt ditt och din arbetsgivares varumärke. Därför har vi nedan satt samman våra tips kring bättre nätverkande.
Nätverk förknippas ofta med obehag
Kom ihåg att oavsett om du nätverkar frivilligt eller med ditt arbete så är det många som anser att nätverkande är en del av ens arbetsbeskrivning och att detta är något som vi borde göra oftare än vad vi gör. Tänk på att du säljer ditt eget varumärke!
Ovana är en orsak till att skapa en vana
För att skaka av dig din osäkra känsla, förbered en mängd påståenden och frågor. För att göra detta, se till att läsa på om den föreläsare ni ska lyssna på, försök ta reda på vilka andra som deltar och läs på om platsen som ni besöker. Det kan vara allt från enkla frågor om maten eller drycken ni avnjuter, till korta fakta om föreläsarens tidigare böcker, publikationer eller om historien kring byggnaden ni nu befinner er i. Dessa frågor och påståenden kommer att underlätta för dig att skapa samtal.
Tidig ankomst är en bra start!
Att vara bland de första som kommer till en nätverkssituation är en bra idé, särskilt för de ovana. Då sätter du själv agendan och bjuder in de andra deltagarna direkt när de kommer in i lokalen. Det är att föredra jämfört med att komma till en redan pågående tillställning. Glöm inte att det bästa sättet att skapa kontakt med andra människor är att le och att våga ta ögonkontakt. En mingelsituation är ett perfekt tillfälle att visa att du är intresserad genom att ställa frågor.
Allvaret ska inte styra
Ta nätverkandet på lite mindre allvar, strunta i checklistor och andra stressfaktorer. Unna dig istället en avkopplande stund med chans att lära dig nya saker och lära känna nya personer. Se till att vara påläst och förberedd, då minskar riskerna för stress och oro.
Våra bästa nätverkstips:
-
- Kom påläst och förberedd
- Kom tidigt, då sätter du agendan och riskerar inte att bli utanför
-
- Våga ta ögonkontakt, le gärna – vem vill inte prata med en glad person
-
- Låt minglet bli kravlöst
-
- Kom ihåg dina misstag, då gör du förhoppningsvis inte om dem
-
- Ha kul!
Nyfiken på konferens hos oss? Här hittar du alla våra konferenspaket.