Lyckan går genom magen
Tarmbakterier har stor påverkan på vårt humör och mående. Att äta rena råvaror, mycket fiber och en varierad kost bidrar till en balanserad tarmflora som i sin tur belönar oss med en lyckligare mage. Det vi stoppar i oss påverkar våra tarmar helt enkelt, och därmed vårt välbefinnande. Det bästa är att det kan ändras ganska snabbt. Enligt studier sker mätbara förändringar redan inom 24 timmar.
Framförallt mat som blomkål, jordärtskockor, kikärtor, syrade grönsaker, bönor, linser och så klart olika sorters kål.
På Stora Brännbo lagar vi alltid all mat från grunden. Maten lagar vi med kärlek och omsorg, så att du som gäst får en upplevelse för flera sinnen. Vår köksmästare Petter Holmgren väljer noga ut råvaror som både ger ett gott samvete och är bra för magens välbefinnande.
– Mat skall göra både själen och magen gott. Därför är det viktigt att tänka på vad man äter, det skall både smaka gott och vara bra för ens kropp, säger Petter Holmgren som härmed bjuder på ett recept för en lyckligare mage.
Med utgångspunkt i boken Happy Food av Niklas Ekstedt och Henrik Ennart har vår köksmästare Petter Holmgren tagit fram ett recept på en vegetarisk rätt som även går att använda som tillbehör till en bakad svensk gårdskyckling eller annan proteinkälla som man föredrar.
Mat skall göra både själen och magen gott!

Brynt spetskål med bakade jordärtskockor, sojamarinerade linser och grönkålschips
4portioner
Ingredienser:
1 spetskålshuvud
8st medelstora jordärtskockor
200g belugalinser
3msk Ljus soja
3msk Olivolja
Smör
Salt
Strösocker
Grönkål
Olja till fritering
Brynt spetskål
Baka hela spetskålshuvudet på 200°C tills det är svart på utsidan och det går lätt att sticka med en kniv rakt igenom, ungefär 2 timmar. Ta ut kålen och låt svalna. Plocka bort de yttersta svarta bladen och dela upp kålen i fyra stycken klyftor. Bryn på kålen i smör och smaka av med salt och lite socker.
Bakade jordärtskockor
Tvätta skockorna noggrant och baka i ugnen med en klick smör och lite salt på 150°C tills dem är ordentligt mjuka och fått fin färg. Dela på längden vid servering.
Sojamarinerade linser
Koka linserna enligt anvisning på förpackningen. Häll av vattnet från linserna och marinera i sojan och olivoljan.
Grönkålschips
Plocka ner grönkålen i mindre bitar och ta bort de grövre stjälkarna. Fritera så dem blir frasiga i 180°C varm olja. Låt rinna av på papper och salta chipsen lätt.
Smaklig spis!