Lotta Rahme är garvare och skinnkonstnär med ateljé och garveri i Sigtuna. På Stora Brännbo visar hon utställningen ”Arktisk skinnberedning-ett världskulturarv”. Den vida kända utställningen startade på Etnografiska Museet i Stockholm och har visats på 27 olika museer och utställningshallar i Norden. Lotta Rahme har sedan 1982 arbetat med att dokumentera och lära sig traditionella garvningsmetoder av Indianer i Nordamerika, Inuiter på Grönland, Ainufolk i Japan samt svenska och norska Samer.
Hos ursprungsbefolkningarna har det främst varit kvinnorna som tagit hand om skinnen för att ta tillvara en outnyttjad resurs på ett miljövänligt sätt som inte lämnar några spår i naturen.
Det är ett sätt att hedra djuret -att göra något vackert av dess skinn.

– Utställningen är en hyllning till mina lärare och deras kunskaper, säger Lotta Rahme som vill visa att det är lika viktigt att bevara kunskaperna om hur ett föremål tillverkas som att bevara de föremål som skapats.
Några exempel på Lottas alster är en dykardräkt i älgskinn, en mössa i tarmskinn, en väst i ren-och laxskinn, en skål i strutsskinn och en väska i nöthud och lakeskinn. Produkterna designas utifrån de olika skinnens mönster, storlek, form och kvalitet. Traditionellt garvat läder är material som får olika karaktär beroende på skinnet.
Lotta har satt det som uppgift att sprida sina djupa garvarkunskaper genom föreläsningar, böcker, kurser och utställningar.
Utställningen pågår till den 14 augusti 2018.