Nu börjar värmen komma ute och med det kommer även grillarna fram. När vi går i affären ser vi grilldetaljer som marinerad fläskkarré i skivor och grillspjut, men även biff i portionsskivor och hela oxfiléer i mängder. De här detaljerna är fantastiskt goda och oerhört enkla att bara lägga på grillen utan att förbereda någonting, men det är också de detaljerna som man lätt förstör genom att de går för länge på grillen. Dessutom är de dyra och har inte alltid mest smak. Det finns många andra styckdetaljer som har mycket mer smak och som med lite förberedelser dagen innan är minst lika smidiga att lägga på grillen.
Om man väljer att äta kött och därmed har låtit ett djur gå till slakt, bör man även vara medveten om att man har ett ansvar att använda samtliga delar av djuret. Tänk en långbakad högrev som skärs i skivor för att sedan penslas med en god glace på grillen, otroligt mör, mycket smak och tar inte lång tid på grillen. Eller varför inte en flankstek som har mer köttsmak än en biff men kostar betydligt mindre och är betydligt smidig att lägga på grillen?
Här kommer ett favoritgrillrecept från köksmästare Petter Holmgren på Stora Brännbo konferens och Hotell.
"Det finns många andra styckdetaljer som har mycket mer smak!

Grillad långbakad högrev
4 port
800g svensk högrev
1 st gul lök
1 st morot
4 kvistar timjan
4 st lagerblad
1 tsk Vitpepparkorn
Salt
Vatten
Rapsolja till stekning
Din favoritglace
Gör så här:
Krydda högreven med salt och brynt runt om i rapsolja.
Skala och skär ner löken och moroten i mindre bitar.
Lägg köttet i en stekgryta eller ugnsfast form tillsammans med grönsakerna och de övriga ingredienserna.
Fyll på med vatten tills köttet täcks.
Lägg över folie på formen och baka i ugnen på 120-150ºC tills köttet är så mört att det går att sticka in ett grillspett i den lätt.
Lyft försiktigt upp köttet och låt svalna i kylen över natten.
Skyn går utmärkt att sila och frysa in för att sedan användas som grund i en gryta eller till en rödvinssås.
Skär sedan högreven i tjockare skivor och grilla på båda sidorna.
Pensla köttet med din favoritglace.
Serveras gärna med vårens grillade primörer så som sparris, färskpotatis eller spetskål.